<$BlogRSDUrl$>

tiistaina

Ruattin Puhumisesta 

Meirän puheesehen on palio pääsny pesiintymähän sellaasia sanoja, joiren kotopaikka on tuala muutaman kilometrin pääs. Jos jokku oli hyvää kaveria, niistä sanottihin, että non niin ku pruu ja pruu. Meirän kyläs oli palio hevooskauppiahia, jokka oli hevoshäspyytäriä. Kirkolle mennes oli kruukmakaria kaksiki. Toises teki savikruukuja kruukmakarin Samppa. Vesi kannettihin prunnista ja kaffit hajettiin puarista. Äitee pani sormehensa finkerporin, ku se rupes plyysiä neulomahan ja prikalla tuatihin kaffit tuukin päälle pöytähän. Prinkarista kaarettihin maitua kaurakryyniistä teheryn puuron päälle. Sitä syätihin joskus kappia.

Poijakki prinkas kappia ja sitte isoompana ne meni friioohin jos flikat otti hialle. Silloon piti olla nästyyki plakkaris ja ennen friioohin lähtöä piti silimät pestä soopalla ja pyhkiä hantuukilla. Talterikilta oli syäty fäskynäsoppaa ja sitte naama pesty pesukoolis, joka oli komuurin päällä. Ennen maailmas ajettihin hevoosilla kirkkohonki, mutta varsinki talavella ne oli heinäkrinnin eres. Sitte myähemmin on piilit tullu meiränki kylähän eikä sollu ku et tuu, ku oltihin puarin paikalla.

Enon pakalla asuu ennen Markku, joka oli sitä miältä, ettei rikkahat kuale iliman tohtoria eikä kimeeni iliman pappia. Sitte ku Markku oli niin huanon terves, että sille piti pappia lähtiä hakohon, se kyllääntyy makaamahan fällyjensä alla ja lähti tiälle pasteeraalemahan. Krannin punti kysyy, että mitäs Markku venttaa, niin sanoo, että pappia siinä läherettiin hakohon, mutten mä tiärä mihinä helevetis ne kuhunaaloo ku eivät jo tuu.

Silloon ku Svinfuuti oli presidenttinä, sanoo Alapaanu, että son suameksi sianpää, mutta Petteri, joka oli toista pualuetta, sanoo, ettei se voi olla sianpää, ku fuutti on suameksi jalaka. Pilimannista oli karaannu vasikka markin pualelle ja sitä lähärettihin kallaamahan. Krannin miehet pantihin matkahan ja sanottihin, että kysykää vain ruattiksi, että kinkkalikalaanen. Petteri sanoo, ettei vasikka sellaanen ruattiksi oo, son kalavi. Petteri oli markkilaasten kans praatannu ruattia ja suamia, että kyllä se tiäsi.
AddThis Social Bookmark Button

Kuultua 

- Hyvistä miehistä on pulaa, kun meitä on niin pirun vähä.

- Hyvin mulla menöö ja menis palio paremminki jos tohtiis päästää.

- Siinähän tua on menny rahaläjäs teutaroores.

- Kyllähän sitä velaan kans aina päriää. Ei tartte muuta ku maksaa. Mutta saatavien kans son yhtä pirua.

- Täälähän on herelmiä ja lohta, sanoo renki, kun eväspaperista silakan ja perunoota löysi.

Tommosiahan me vähä ollaan, tuumaa Pekan poika
AddThis Social Bookmark Button

This page is powered by Blogger. Isn't yours?